Algemeen

Wat is een modelballon?
Een modelballon is eigenlijk een mini uitgave van een gewone heteluchtballon. Hij bestaat uit een enveloppe ( het ballonomhulsel ) en een mand.

De enveloppe.
Het ballonomhulsel is gemaakt uit nylonstof. De onderste rand bestaat uit nomex, een stof die wel vrij duur is maar niet kan branden. Ook de overalls van brandweermannen en formule-1 piloten worden uit Nomex vervaardigd. De enveloppe van een modelballon heeft een volume tussen circa 20 m³ tot ongeveer 100 m³. Vergelijk even met een gewone heteluchtballon : deze hebben een volume van minimaal 1600 tot wel 9000 m³. De afmetingen van een modelballon zijn 1/3 tot 1/4 van de gewone ballon.  Maar de inhoud is wel veel kleiner. Het spreekt dan ook vanzelf dat een modelballon slechts een beperkt gewicht kan heffen. We moeten rekenen op een hefvermogen van 250 g per m³. Een ballon van 100 m³ kan dus maximaal 25 kg heffen. Dit gewicht bestaat uit het ballonomhulsel plus de mand. Daar moeten we dan ook rekening mee houden bij het bouwen van een mand.

De mand.
In de mand van een modelballon bevinden zich meerdere gasflesjes, de branders en een radiografische ontvanger. De gasflesjes worden gevuld met propaangas.

Hoe stijgt zo ’n modelballon op ?
De ballon wordt met lucht gevuld door middel van een ventilator. Daarna gaan wij die lucht verwarmen met een draagbare gasbrander. Als de lucht voldoende opgewarmd is ( circa 80 tot 100 °C) zal de ballon recht komen. Dan schakelen we onze radiografische zender aan. Ook de ontvanger wordt aangezet. Met behulp van de zender kunnen we nu de branders laten branden of doven van op afstand. Zo kan de modelballon opstijgen en kunnen we de hoogte regelen door al of niet te branden. De windrichting bepaalt waarheen de ballon vliegt.