onze ballonnen > OO-SNOWMAN

Het verhaal van de snowman.
Einde jaren 90 kreeg ik van Louis Van Luffelen een koude luchtballon cadeau. Misschien kun je er iets mee doen, zegde hij. Het bleek een sneeuwmanballon te zijn, destijds ontworpen en gemaakt in het atelier van Ballons Libert. Deze ballon had onderaan een slurf aan de zijkant waardoor hij met een ventilator kon opgeblazen worden. Hij had gediend als blikvanger en reclame voor een bedrijf. Ik naaide de slurf dicht en veranderde de ballon zo dat er onderaan kabels konden bevestigd worden waardoor ik er een mandje kon onder hangen. Met behulp van een zelfgemaakte roofingbrander kon ik de sneeuwman rechtzetten. Extra gewicht in de mand kon niet door het zeer hoge eigengewicht van de ballonstof. Deze sneeuwman was ongeveer 9 m hoog. Tot einde juni 2006 heeft hij nog dienst gedaan. Maar na enkele jaren was de ballonstof totaal versleten . Geen wonder want hij had toch verschillende jaren dienst gedaan als blikvanger.

Einde 2005 besloot ik dan ook een nieuwe sneeuwman te maken. Daarom nam ik contact op met Patrick Libert.  Die vertelde mij dat zijn vader die oude sneeuwman had ontworpen. Hij gaf mij heel wat raad en hielp mij waarvoor ik hem dan ook hartelijk moet danken. Om zeker te zijn dat de nieuwe ballon  mijn nieuwe telegeleide mand kon heffen besloot ik hem groter te maken. De nodige patronen werden berekend, uitgetekend en dan kon de stof worden uitgesneden. Daarna volgde het nauwkeurige naaiwerk.

Op 10 augustus 2006 was de nieuwe sneeuwman klaar. Alleen de sjaal en een scoop ontbraken nog. Op de ballonmeeting in Borken (11 tot 13 augustus 2006) kon ik voor het eerst met de nieuwe sneeuwman varen. Een kleine vaart in de buitenlucht lukte nog net maar toen brak er een onweer los en drie dagen lang regende en stormde het. De meeting viel letterlijk in het water. Gelukkig was er in Borken een manegehal waar de modelballonnen konden opstijgen. De snowman was zo groot ( 12,5 m ) dat hij met zijn hoed net het dak raakte. Het was een groot succes. Het vele naaiwerk was niet voor niets geweest. We doopten de nieuwe special shape modelballon  OO-SNOWMAN.

Ondertussen is de snowman volledig afgewerkt en heeft hij een sjaal. Ook een scoop ontbreekt niet meer.

Eerste rechtzetting in BorkenOnze sneeuwman modelballon op de ballonfiesta in Barneveld.Paul Lemmens in actie met zijn sneeuwmanballon
Terug naar het overzicht van onze ballonnen.